1 de Juliol de 2025 a les 12:35
Marta Mussach en l'entrevista a Ràdio Desvern.
El curs intensiu d’estiu del Servei Local de Català de Sant Just Desvern comença demà 2 de juliol amb totes les places ocupades i una petita llista d’espera. El curs, de nivell bàsic 1, està adreçat a persones que acaben d’arribar al municipi i volen iniciar-se en l’aprenentatge de la llengua catalana. Segons ha explicat la responsable del servei, Marta Mussach, la majoria d’inscrits són nouvinguts amb només uns mesos o dies al territori i els continguts se centren en estructures i expressions bàsiques per a la comunicació oral quotidiana.
Les classes es fan de dilluns a dijous, de 9.30 a 12.30 h, i sumen un total de 45 hores lectives. L’objectiu és que l’alumnat adquireixi eines per entendre i produir frases senzilles, com presentar-se, expressar com se senten o parlar de colors i números. L’aprenentatge es basa sobretot en la pràctica oral, amb exercicis per reforçar l’ús dels verbs i estructures comunes, però sense entrar en gramàtica formal. Mussach destaca que, tot i el nivell inicial, aquest curs sovint és el primer pas cap a una formació més completa i continuada en català.
Pel que fa a l’origen dels estudiants, el curs compta amb una gran varietat de perfils: des de llatinoamericans fins a europeus de països com Alemanya, França, Hongria o Itàlia, així com persones procedents de l’Iran. Mussach explica que, en general, les persones de l’Europa de l’Est tenen facilitat per captar la fonètica catalana. També destaca que molts dels alumnes, especialment els llatinoamericans, s’interessen per aprendre català com una manera d’integrar-se culturalment i laboralment a la societat.
El curs d’estiu representa la cloenda del curs anual del Servei Local, que enguany ha tingut una alta participació: unes 140 persones inscrites aquest darrer trimestre, 110 de les quals han obtingut titulació homologada. Aquesta elevada demanda ha estat possible gràcies a la incorporació d’una nova docent, que ha permès ampliar l’oferta formativa. A més, Mussach apunta que el servei organitza activitats fora de l’aula, com pràctiques lingüístiques a comerços del poble, per afavorir l’ús social del català.
La responsable del servei també ha remarcat que, tot i l’interès creixent per aprendre català, molts alumnes es troben amb dificultats per practicar-lo al carrer, ja que sovint els interlocutors canvien al castellà. Per aquest motiu, fa una crida als catalanoparlants perquè mantinguin la conversa en català amb les persones nouvingudes i els ajudin així a millorar la seva competència lingüística i afavorir la seva integració.
Podeu escoltar l’entrevista completa al següent pòdcast: